2022. június 26., vasárnap

Konyha kések típusai és rendeltetésük

 

A sikeres főzéshez nélkülözhetetlen egy igazi,

 minőségi kés. Most bemutatom, milyen fajta 

kés típusokat lehet használni és milyen célra.

 

"Chef" Séf kés

A modern szakács kések igen sokrétűek. Céljuk, hogy minél több konyhai feladatot el tudjunk vele látni. A séf kések 15-30 cm hosszú pengével rendelkeznek. A 20 cm-es a leggyakoribb méret a szakácsok körében. A séf kések használhatóak szeletelésre, zöldség darabolására, illetve hús felvágására. A pengék anyaga javarészt rozsdamentes acélból, szénacélból, illetve kerámiából készülnek. Rengeteg modellt megfigyelhetünk, damaszk pengével, mely a damaszkolási technika  végeredménye. A damaszk pengével ellátott modellek ritkák és nagyon szépek. A penge rétegeit, különféle rétegzett fémötvözetek képezik. A rétegeket egy darabból / néha tömbből, golyóból / kovácsolják össze. A mintákat gyöngyfúvással, vagy savmaratással szebbé és láthatóvá lehet tenni.


Kiemelném a Kai Shun Premiert és a Tojiro Flash-t. Ez a 2 modell nagyon közkedvelt a vásárlók körében. Mindkét modell fejlett technológiával rendelkezik. A cégek csakis prémium minőségű acélt használnak pengéikhez. Az acél kemény és tartós. A pengék vékonyabbra vannak formálva, a könnyű és élesebb vágás érdekében. A penge kemény acélmagját, a lágyabb acélrétegek közé helyezik, a tartás miatt. A lágy külső acél, gyakran rozsdamentes acélból készül, ami ellenáll a rozsdásodásnak. A San mai stílus a Kai Shun esetében igen rendkívüli, mivel a San Mai-al a szamurájkardok készítésénél találkozhatunk.

 

Santoku kés

A Santoku kést az 1940-es években hozták létre. A Santoku jelentése Japánul: „három erény" vagy "három felhasználási mód") egy Japánból származó, általános célú konyhai kés. Pengéje jellemzően 13 és 20 cm közötti hosszú, lapos széle és birkaláb pengéje van, amely egy ponton 60 fokot megközelítő szögben lehajlik. A Santoku kifejezés utalhat az összetevők sokféleségére, amelyeket a kés képes kezelni: hús, hal és zöldség. Feladatait nézve: amelyeket el tud végezni: szeletelés, aprítás és kockázás. A Santoku pengéjét és fogantyúját úgy tervezték, hogy harmonikusan működjenek azáltal, hogy a penge szélességét és súlyát a tang és a nyél súlyához igazítják. A Santoku kés dizájn Japánból származik, ahol hagyományosan Gyuto kést használnak hús vágására, Nakiri kést zöldségek vágására, Deba kést hal vágására.


Szeletelő kés

A szeletelő kés penge hossza, általában 18-26 cm. Szeletelésre, aprításra, alapanyagok: zöldségek, illetve húsok felkockázására ajánljuk. baromfihús, sültek, sonkák, főtt húsok vékony felszeletelésére szolgál. Sokkal vékonyabb a séf késnél, főleg a penge gerincénél. Ez által lehetővé teszi a húsok esetében a vékonyabb, pontosabb szeletek vágását. A pengék anyaga javarészt rozsdamentes acélból, szénacélból készülnek. Az egyik legkíválóbb szeletelő a Japán Global cég terméke. A Global egy japán márka. A Yoshikin gyárban (más néven a Yoshida Metal Industry Co. Ltd-nél ) gyártják termékeiket. Termékeik híresek az ikonikus tervezésükről, az új gyártási módszerekről és vágási teljesítményükről. A késeik pengéjének acélja kézzel kovácsolt! A híres Cold Steelnek és a Német Dicknek és a Fiskarsnak is vannak nagyon jó modelljeik.

Szúró kés

Ennek a típusnak a pengéje nem csak hosszú és hegyes, hanem erős és vastag. A pengék anyaga javarészt rozsdamentes acélból, szénacélból készülnek. Általában 15-18 cm, de van aki a hosszabbat szereti. A markolata biztonságos fogást nyújt a pontos szúrás érdekében. A kés 15 és 21 centis változatban is kapható. Fontos hogy ezt a típust mindig élesen és tisztán tartsuk. A Német Dick cégnek nagyon jó minőségű szúrókési vannak több féle méretben.

 


Csontozó kés

Ez a kés típus hegyes és keskeny pengével van ellátva. Fő feladata a csontok eltávolítása. Pengéje nagyon keskeny és hosszú, ennél a típusnál 12-17 cm is lehet. A pengék anyaga javarészt rozsdamentes acélból, szénacélból készülnek.A merev pengécsontozó kést: marha és sertés feldolgozásánál használják. A puhább, flexibilis pengét pedig a baromfi, illetve halak esetében választják előszeretettel. A Német Dick és a svájci Victorinox kések kimagasló teljesítményt nyújtanak csontozás terén.


 

Filéző kés

Hasonlóan flexibilis, azaz rugalmas, mint a csontozó kés. Pengéje keskeny és nagyon hosszú. A pengék hossza modellenként változó általában 10-30 cm között mozognak. A pengék anyaga javarészt rozsdamentes acélból, szénacélból készülnek. Ennek az eszköznek a segítségével könnyedén végigszelhető a halak bőre és gerince. Sokak pikkelyezésnél is ezt a fajta kést választják. Nagyon jó filéző kések vannak a Cuda, Marttini, buck és a Rapala cégnek.

Sonkaszeletelő kés

A szeletelőkések egy speciális típusa. Nagyon hosszú pengéje és lekerekített csúcsa van. Létezik vékony, illetve vastagabb pengével is. Ezt a fajta kést megfigyelhettük az utcai gyros-osoknál, vagy éttermekben is. Mivel vékony és rugalmas a pengéje, ideális a sonka szeletelésére. A pengék anyaga javarészt rozsdamentes acélból, szénacélból, készülnek. A konyhák nélkülözhetetlen kelléke. Ezzel a típussal lehet élvezni a könnyed és egyszerű szeletelés pillanatait!

Steak kés

Ezt a típust megfigyelhettük Steak házakban, éttermekben, mert az étkezés során használják. Feladata, hogy könnyedén felvágják a nagyobb, sült húsokat. Pengéjük általában rozsdamentes acél, vagy szénacél. A penge hossza 10-15 cm. Sok esetben félig vagy teljesen fogazott. A Fiskarsnak és a Francia Laguiole cégnek is vannak moder steak kései.

Kenyérvágó kés

Ez a típus egy teljes egészében fogazott kés. Pengéjük általában rozsdamentes acél, vagy szénacél. A penge hossza 15-25 cm. A penge kialakítása ideálissá teszi a kenyér vágását, zöldségek szeletelését.

 

 Hámozó kés

Ennek a késnek a pengéje hegyes és lefele ível. Gyakran dekorálják vele a köreteket, hámozásra, illetve gyümölcs szeletelésre haszálják. A penge kialakítás mint említettem ívelt. Így illeszkedik a kisebb zöldségekhez, gyümölcsökhöz. A penge hossza általában 5-10 cm rozsdamentes acélból, vagy szénacélból készül. Ideális köret készítési feladatok elvégzésére, mint a díszítő vágások vagy hámozás. A Fiskars cégnek van számos modellje.

Sajt kések

Ezeket a késeket, a különböző sajt típusok szeletelésére alakították ki. Pengéjük hossza emiatt változó 5-50 cm között található. Lágy, kemény és extra-kemény sajtokhoz. A lágy sajtok esetében a penge lyukas kialakítású, hogy megakadályozzák a sajt élre való tapadását. A kemény sajtvágó kések élesek és pontosak, gyakran kétágú hegyük van, hogy szúrni lehessen velük. A parmezán szeletelő kés ultrakemény vágáshoz alkalmas, pengéje rövid, vastag és széles. Ezekkel a késekkel nagyobb nyomással végezhető a vágás. Ezek a kések kétkezesek. Általában 40-50 cm hosszú a penge.


Paradicsom kés

Ez a tipus, egy kis kés fogazott pengével. Általában akkora, mint egy általános kenő kés, amivel találkozhattunk az iskola, vagy kórházak menzáján. Ideális a paradicsom kemény héjjának és puha húsának egyenletes vágására, cikkelyezésére. A penge hossza általában 5-10 cm rozsdamentes acélból, vagy szénacélból készül. Ideális köret készítési feladatok elvégzésére. Díszítésnél és hámozásnál is kiváló társ lehet a konyhában!

Bárd

Az éttermek, illetve a hentesek, húsfeldolgozók nélkülözhetetlen eszköze. Pengéjük kialakítása hatalmas és széles, általában, sőt főképpen téglalap alakú. A húsok szétdarabolására szolgál. A pengék kb. 14-24 cm hosszúak. A pengék anyaga javarészt rozsdamentes acélból, szénacélból készülnek.Súlyuk a penge nagyságától függően akár 400g-2 kg-ig is előfordul. Fő feladata a csontok és porcok szétvágása. A pengén lévő lyuk a kényelmes tárolás érdekében jött létre. Könnyedén fel lehet akasztani a falra. Nagy Istvánnak és az Ontario cégnek is vannak nagyon jó bárdjai.


 Bízom benne érdekesnek találták ezt a bejegyzést is!

A Webáruházunkban megtalálják a fent felsorolt termékeket: 

https://www.kesvilag.hu/konyhai.html

https://www.kesvilag.hu/filezo-halas.html

Köszönjük a megtisztelő figyelmet!

Késvilág Csapata!




2021. június 6., vasárnap

CJRB Ria modell bemutatása

A CJRB Ria, ahogy mostanában számos kés, egy OEM gyártóként régóta a szakmában lévő, de saját márkával csak néhány éve jelentkező cég terméke. Az Artisan Cutlery leányaként megfizethető áron kínálnak jó minőségű késeket. A Ria nevű modelljük is ezen elvek alapján készült, érdekes formavilágával, jó minőségű alapanyagaival vonzó alternatíva lehet azok számára, akik pénztárcabarát zsebkést keresnek. Vajon ez a kés teljesíti ezt a vállalást? A cikk cégére kiderül!

Műszaki adatok

Teljes hossz: 177mm 

Pengehossz: 76mm

Penge anyaga: 12C27

Penge vastagsága: 3mm

Markolat hossza: 100mm

Markolat vastagsága: 11mm

Markolat anyaga: G10

Tömeg: 72g

Zárszerkezet: Liner Lock

Külcsín

Szokatlan, mégis ismerős.Talán így tudnám leginkább leírni a CRJB Ria megjelenését. A karcsú, íves markolat a tövénél keskenyebb, majd kihasasodó pengével organikus benyomást kelt. Mégis van benne valami plusz, ami érdekessé teszi a formát. Talán az imént említett forma, talán a pengehosszhoz képest hangsúlyos markolat miatt érzem úgy,hogy részleteiben teljesen átlagos,összességében mégis különleges dizájnt kapunk. Az én példányom a színvilágával is ráerősít erre az érzésre. A jade G10 visszafogott ugyan, mégis elüt a néha unalmasnak tűnő fekete, vagy szürke anyagoktól. A színe mellett további játékosságot ad az enyhén áttetsző volta: megfelelő fénynél átsejlenek rajta az acél linerek könnyítést szolgáló lyukai. Érdekesség még a zsinórfurat megoldása is, az egyik távtartó látja el ezt a funkciót, bár méretéből adódóan meglehetősen korlátozottan.

Ha nagyon szőrszálhasogató szeretnék lenni, a méretes logót

én jóval diszkrétebbre cserélném, szerintem kicsit rombolja a kés eleganciáját.

Belbecs

Anyaghasználat terén a manapság átlagosnak mondható G10 markolatpaneleket kapjuk a 12C27 sandvik acél mellé. Ebben az árkategóriában ez teljesen rendben van, főképp, hogy a kidolgozás minősége kitűnőre sikerült. Belekötni nem tudok semmibe, szerintem a késen minden részlet rendben van.

Mechanikailag sem lehet okunk panaszra. A penge csukott állapotban középre zár, nyitva pedig tökéletesen stabil. A 

golyóscsapágyas tengelynek köszönhetően a működtetése is zökkenőmentes. Ugyanakkor mindkét műveletet szokni kell kissé. A nyitópöcök a penge csukott állapotban egy, a markolatban kialakított bemarásban helyezkedik el, és ugyanezen a szűkös helyen férünk hozzá a liner lockhoz is. Ezt nekem szoknom kellett kissé, és időnként még így sem sikerül elsőre kipöccintenem a pengét. Nagyobb kézméretű éltársaknak elképzelhető, hogy több problémát okoz ez a megoldás.Szerencsére ha arra van szükség, a csukott pengéhez könnyen hozzáférünk, így lehetőségünk van két kézzel, hagyományos bicska módjára is kinyitni a zsebkésünket.

CJRB Ria - Munka közben

Méreteiből és megjelenéséből adódóan a CJRB Ria szerintem egy átlagos használatra szánt edc folder, ami akár elegánsabb környezetben is megállja a helyét. Kipróbáltam, hogy miképp lehet vele dolgozni a szokásos, munkahelyi környezetemben.

Miután a gyári éle megfelelő volt, egyből belevághattam a kartonpapír, majd a pántolószalag darabolásába. A kés mindkét feladattal könnyedén birkózott meg az egyenes leélezésnek hála, mind a felületi vágásokkal, mind azokkal, ahol át kell hatolni a vágandó anyagon jól boldogult. A kissé szokatlan penge a méretéből adódóan a dobozbontásnál is remekül szerepelt, a mutatóujjammal a hegy közelében megtámasztva remekelt a finomabb munkák esetében is.

Következhetett a farigcsálás, amelyet én elsősorban az
ergonómia tesztelésére használok. Nem igazolódtak be a karcsú markolat miatti félelmeim: a kés fogása végig teljesen kényelmes volt számomra. Egyedül némi recézést hiányoltam a pengehátról, mert ugyan a G10-et ellátták egy leheletnyi textúrával, időnként egy kis plusz támasztéknak hasznát vettem volna.

Sokak számára elvárás, hogy az edc-re hordott zsebkésük étkezéskor is használható legyen, így én is kipróbáltam, hogy mit tud a CJRB Ria a konyhában. Persze nem egy komplett ebédet raktam össze vele, mert a folderek többségéhez hasonlóan itt is szűk keresztmetszetet jelent a méret. Kisebb munkákra ugyanakkor jól használható: ha almát kell szeletelni a gyereknek, vagy kolbászt kell karikázni, netán egy süteményhez kell hozzávalókat aprítani, számíthatunk rá.

A teszteket követően a kés még használható munkaéllel bírt. A 12C27 természetesen távol áll a mai csúcsacéloktól, de ebben az árszegmensben teljesen korrekt anyag, és a fenése sem túl bonyolult. Ami egyedül nehézséget okozhat itt, az a pengeforma, de kis gyakorlattal ezzel sem lesz gondunk.

 

Hordhatóság
Egy negatívum és sok pozitívum jellemzi e téren a CJRB Riát. Kialakításának köszönhetően csak jobb oldalon, heggyel fent állásban tehetjük zsebre ezt a zsebkés, és a liner lock kialakítása miatt is jobbkezeseknek ajánlom.

Minden más szempontból tökéletesen hordható a zsebkés, mind a
tömegét, mind a 80mm alatti pengehosszát, mind a karcsúságát figyelembe véve. A jó idő közeledtével fontos szempont lehet, hogy vékonyabb anyagú nadrágokkal is működik, sőt, akár hölgyeknek is ajánlom, az ő jellemzően kis zsebben ellátott nadrágjaikkal is kompatibilis ez a folder.

Külön kiemelném a klip kialakítását is: a deep carry, süllyesztett klip süllyesztett csavarfejekkel olyan megoldás, amit sok prémium zsebkés is megirigyelhet.

Összegzés

Az utóbbi évek trendjeiből kiindulva szerintem nem lepek meg senkit azzal, ha azt mondom, a CJRB Ria teljesíti a bevezetőben felvetett vállalását. Kedvező áron kapunk remek minőséget és bár ez a kés sem hibátlan - szerintem nem létezik olyan -, aki ebben a stílusban gondolkodik, mindenképp érdemes vetnie rá egy pillantást. Ahogy megszokhattuk, ez a modell is többféle verzióban elérhető, különböző színek és anyagok közül választhatjuk ki a céljainknak leginkább megfelelő darabot. Nekem kifejezetten tetszik a micartás modell, sajnos, ott jóval magasabb árcédulával találkozunk. Az is igaz persze, hogy az acélban is kapunk némi pluszt, az a modell ugyanis porkohászati acéllal készül.

                                        

Alternatívák:

Olcsóbban: Ruike P662-B https://www.kesvilag.hu/ruike-p662-b.html



Drágábban: Kershaw Leek https://www.kesvilag.hu/kershaw-leek---olive-drab-1660ol-2439.html

 



Amennyiben kedvet kaptok valamelyik kés beszerzéséhez, ne feledkezzetek meg a Késvilág által nyújtott árgaranciáról sem! https://www.kesvilag.hu/argarancia

A tesztelést és a cikk megírását nagyon köszönjük Vaszilijnek!


2021. január 21., csütörtök

                                                      Miért kerül ennyibe?

Nem fogok sokat szakmázni, ezt szögezzük le!

  Remélhetőleg így nagyobb részét megtartom a nyájas olvasóimnak! Szakmáztunk már eleget, szinte minden bejegyzés töményen ekörül forgott!

Több mint harminc év a kereskedelemben, ebből 16 év a kések világában! Hogyan lehet ezt ilyen sokáig csinálni? Persze, hogy magam is késmániás vagyok! Csak így érdemes! Közhely ugyan, de ideillik! "Ha a hobbid a munkád, sohasem dolgozol egész életedben!"

Számtalan szép és kellemes emlék fűződik a szakmai múltamhoz. Ezeket az emlékeket természetesen elsősorban a vásárlóinkkal való kommunikáció generálja! Ezekből a sok esetben igen hosszúra nyúló beszélgetésekből alakulnak ki a rendszeres látogatások. 

Több esetben őszinte barátságok! De még ennél is több az érdekes,

sokszor mulatságos történet, aminek tanúja, illetve részese lehettem az elmúlt évtizedekben!

Azt gondolom, a jó eladó lehetőleg kedves, segítőkész, megértő, őszinte,  jól bánik a szavakkal és a vevőkkel egyaránt! Szakmailag felkészült és ha nincs is pszichológiai végzettsége, valamilyen szinten annak is kell lennie!

Na igen, de hol találunk ilyen eladót? 

Mondhatnám nagyképűen, hogy nálunk a boltunkban a Késvilágnál  https://www.kesvilag.hu/     

Azért nem merem ezt kijelenteni, mert sajnos mindannyiunknak vannak jobb és rosszabb napjai....

Habár, ezt sohasem szabadna éreznie a vásárlóinknak..., de mi is emberből vagyunk, és nyilván ez nem minden esetben sikerül tökéletesen, de törekszünk erre!

Gyakran előfordul, már boltba belépés pillanatában a következő megjegyzés:

 Évek óta keresek egy késboltot, maguk mióta vannak itt? 16 éve válaszolom! "Az nem lehet! Én minden nap járok erre, de sohasem láttam önöket!"

 Pedig mi nyitva vagyunk mindig a hét minden napján, azaz még vasárnap is! Erősítem meg a fenti állításomat.

Egy ideig még folytatja a duzzogást, majd rátér látogatása valódi okára! "Kéne egy kés, vagy nem is, inkább egy bicska"! 

Jó helyen jár, válaszolom! Mégis milyen bicskát szeretne? Méretre, típusra, márkára való tekintettel?

Összezavarodik! Mert ilyen sokféle van kérdezi? Igen, tessék körbenézni, több száz bicska van a vitrinekben! 

"Na kérem, akkor mondom: "Bicska legyen  és Ócsó! - úgyis elhagyom vagy ellopják".

Innentől kezdve megy a türelemjáték és a végeérhetetlen eszmecsere a minőségről, árakról, stb.!

A konklúzió? Vannak olyan vásárlók, akiknek teljesen mindegy a származási hely, vagy az, hogy milyen anyagokból készül egy vágóeszköz. A lényeg, hogy vágjon és lehetőleg kéznél legyen amikor szükség van rá!

Ők okosan addig nyújtózkodnak, ameddig a takaró ér! 

Ugyanakkor nap, mint nap szembesülünk azokkal a többféleképpen megfogalmazott kérdésekkel, melyeknek a lényege: "Mi kerül ennyibe ezen a bicskán?"

Erre többféle előre átgondolt válaszom is született: A kérdező habitusából már tudnom kell, ő a  rövid, vagy a hosszabb magyarázatot igényli! 

A rövidített változat így hangzik: Azért, mert egy elismert megbízható márka, igényes acél pengével!

A hosszabb verzió, amikor próbálkozok párhuzamot felállítani más ipari termék és a kés között!

Mint minden hasonlat egyik sem tökéletes, ugyanakkor legtöbbször hasznos (amennyiben van fogadókészség) tud lenni a különböző, de főleg a magasabb árak megértésében!

Sokszor használom az autókkal való összevetést! 

Minden esetben előrebocsájtva, hogy egy autó sokkal bonyolultabb, összetettebb, szerkezet egy késnél vagy egy bicskánál!

Evidens a személyautók esetében is, hogy bizony igen sokféle márka, típus, létezik!

A kések esetében, még ennél is több! Óriási a választék, több ezer gyártó, sok százezer típusa közül választhatunk!

A párhuzamnál maradva. Hogyan választanék személyautót?

 Én a következő szempontokat venném figyelembe:     

-Márka azon belül a típus

-Milyenek a felhasználási szokásaim

-Gyártási év esetleges limitált széria

-Amortizáció, értéktartás

-Praktikusság, funkcionalitás

 -Tesztek, extrák

 -Ár

 Nagyon hasonló elvek alapján választanék magamnak zsebkést is. Egész biztosan én sem, és azok a kedves meglévő és leendő vásárlóink sem tévedhetnek el a hatalmas választék dzsungelében, amennyiben a fent említett irányelveket helyezik előtérbe!

Mi sem egyértelműbb, hogy a tapasztalt késbarátok, ezen ismeretek tudatában már céltudatosan látogatnak el hozzánk! Ezek a vásárlók, a pénztárcájukhoz mérve választanak a kínálatból, figyelembe véve az összes fent említett szempontot! Természetesen a kések esetében az egyik legfontosabb paraméter: a penge anyaga! Talán itt sántít legjobban az autós hasonlat! Ám ha ezen átugrunk, az sem túl nagy hiba, mert a többi kritérium és a magasabb ár, óhatatlanul is emeli a penge minőségét is!

És vannak persze gyűjtők is, akik sok esetben még tőlünk is jobban értenek a késes szakmához, mint mi.


 

Őket vérbeli szenvedély hajtja (mint minden gyűjtőt) gyakran töltenek el több időt a mérlegeléssel és választással. Sok esetben káprázatos gyűjtemény birtokosai! Igen, ezek a "szakemberek" óriási rutinnal választják ki azokat a limitált, vagy már nem gyártott modelleket, amik befektetésnek is kiválóak!

 Vannak olyan típusok, amiknek az ára szinte minden évben megsokszorozódik!

De akkor mi a válasz az ár kérdésére? Mi határozza meg egy kés, bicska árát?

Nos ugorjunk neki az autós példánál maradva, de nem minden pontját részleteiben vizsgálva!

A márka: Gondoljunk csak bele, mekkora különbségek vannak az autógyártók árai között!

Természetes, hogy valamilyen mértékben a márka is árazva van.

A felhasznált anyagok minősége! Nem mindegy pl.: miből készül a karosszéria. Standard autók karosszériája általában acél lemezekből épül fel. Drágább, netán luxus autók esetében, pedig alumíniumot, vagy karbont használnak! Ne is beszéljünk a többi igen drága anyagokról, amiket még ezenfelül használnak fel az autógyártásnál. Hiszen már megállapítottuk: az autó sokkal bonyolultabb szerkezet.

 Szeretnék gyakorlatias  maradni! Emiatt ettől a ponttól kezdve két kérdést részben összekapcsolok. Egyszerre próbálok válaszolni az ár és a termékválasztás összetett és bonyolult kérdéseire!

Tesztek: Érdemes ezeket is megnézni, de mindenkit óva intenék,

hogy minden tesztet és videót komolyan vegyen, mert nagyon megtévesztőek tudnak lenni! Ez külön megérne egy blog bejegyzést!

Sokan még a filmekben látott trükköket is komolyan veszik! Jó példa erre a ráejtett selyemkendőt átvágó szamurájkard! Inkább a "lézerkard" lenne erre képes, szoktam volt mondani.... jegyzem meg enyhe iróniával.

Praktikusság, funkcionalitás

Igen, ezzel kellett volna kezdenem! 

Jó ha tudjuk mire szeretnénk használni a késünket, hogyan szeretnénk azt tárolni, esetleg hordani! Ehhez mérten tudunk tanácsokat adni!

Értéktartás: 

Ez a szempont, már inkább csak a gyűjtőknek számít!

ÁR:

Elérkeztünk hát az utolsó, és sok esetben a legmeghatározóbb tulajdonsághoz az árhoz!

Miért kerül ez a kés ennyibe? ismétlem e blog címét! Nagyon bízom abban, hogy részben, vagy egészben már megválaszoltam ezt a kérdést!

Azért még néhány gondolatot megosztanék a könnyebb megértés végett!

 Tisztázzuk! A prémium acél nem lehet olcsó! Amennyiben egy elismert márkának már nem gyártott, limitált kiadású modelljét választjuk, akkor ebben az esetben már szinte biztosan luxustermékről beszélhetünk. Nem is beszélve az egyedi kézművesek:

pl. Bojtos Árpád művészi színvonalú faragással és több esetben drágakövekkel díszített késeiről, amiknek az árai akár több tízezer dollárt is elérhetik. Ezek igazi gyűjtői csemegék! Ha valaki mégis elad egy régebbi modellt, azért szó szerint "verekedés" van és nem győznek egymásra licitálni! Ugyanakkor, ez is az a kategória, ami befektetésnek is kiváló! Így talán jobban érthető a kések árainak nagymértékű differenciáltsága.

Nem tudok elmenni szó nélkül a Japán Rockstead kések mellett! 

https://www.kesvilag.hu/gyarto/187 

Maximalista lévén ez a gyártó a kedvencem! Minden termékük tetszik, de nem ez a lényeg, hanem a TÖKÉLETESSÉG! Egyetlen más gyártó sem nyújtja ezt a fanatikus precizitást, s már-már futurisztikus és szenvedélyes tökéletességet! Azoknak a kedves érdeklődőknek, gyűjtőknek ajánlom, akik hozzám hasonlóan vágynak a mai technikával előállítható legprecízebb, legesztétikusabb termékekre!              

Befejezésül néhány jó tanács kés vagy bicska vásárláshoz!

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egy jó kés nagyon megkönnyítheti, illetve meggyorsíthatja a munkafolyamatokat. Megfelelő használat mellett kevésbé balesetveszélyes, mint egy szokvány minőségű életlen eszköz és nagyon sok energiát spórolhatunk meg vele. Sokan azt gondolják, ha vesznek egy középkategóriájú, vagy egy felső kategóriájú kést, aminek az acélja jobb, modernebb, akkor az örökké fogja tartani a gyári élét (lásd "önélezős" kés, mint marketing fogás), pedig ez nem teljesen fedi a valóságot. NINCS olyan kés, amit ne kellene karbantartani, megélezni. Összességében a magasabb árfekvésű kések minden fontos tulajdonságukban többet tudnak olcsóbb társaiknál, és sokkal éltartóbbak. Mindenképpen megérik azt a magasabb összeget, amit fizetünk értük! Nem szabad abba a hibába esni, hogy a minőség helyett a mennyiségre helyezzük a hangsúlyt. A jó vágószerszám az egyik legfontosabb dolog az ember életében! Megfelelő kés nélkül nem lehet jól dolgozni. Ha valami pofásan néz ki, profinak tűnik, de aránytalanul olcsó, kezdjünk el gyanakodni, mert sajnos az minden bizonnyal annyit is ér. A jó kés pengéje nem hajlik, nem törik ki a markolatból a penge néhány hónap után, tovább tartja az élét, és sokkal könnyebb megélezni. Az igazán profi kést egyszer kell megvenni az életben, és ha szakszerűen használjuk, élezzük, tároljuk, egy életen át ki fog szolgálni minket!


Vásárláskor vegyük a kezünkbe, próbálgassuk, imitáljunk vele pár vágó mozdulatot. (Persze csak óvatosan, ne az eladó orra előtt :-) / Egy kés kiválasztásánál az is fontos szempont, hogy a használója mennyire tartja kényelmesnek. Legyen jó fogása a markolatnak, ne legyen túl nagy a súlya, és legyen megfelelő a súlyelosztása. Akkor vegyük meg, ha tényleg rááll a kezünkre! 

Minőségi késeinket ne tartsuk egy zsúfolt fiókba bedobálva, mert az egymáshoz verődő eszközeinknek gyorsan kicsorbul az élük, valamint komoly karcok keletkezhetnek rajtuk. Egy mágneses fali késtartó, vagy egy késtartó fablokk révén megnövelhetjük kedvencünk élettartalmát és épségét!


 Megtalál bennünket: Debrecenben a Malompark Üzletközpont I. első emeletén lévő boltunkban vagy a webáruházunkban :